Четвъртък, 29.02.2024, 01:18
Welcome Guest | RSS
Начало| Ние сме | Registration | Login
Меню
Login form
Новини
«  Февруари 2024  »
НПВСЧПС
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Търси
Нашите приятели
Зелена Wi-Fi зона

Statistics
Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Приятели на Докторската градина

Сдружение "Приятели на Докторската градина"

Идеята за създаване на клуб на приятелите на Докторската градина дойде от американския посланик Джеймс Пардю, който подкрепи редица мероприятия за опазване и облагородяване на тази квартална градина. Инициативата му, стартирала през месец септември 2002 г., привлече дарения от страна на разположени в квартала посолства и местния бизнес. Своя принос неведнъж дадоха посолството на САЩ, посолството на Нидерландия, „Нестле България”, АДИС, „Лукойл”, Националния дворец на културата (НДК), хотел „Кристал Палас”, „Алайд Пикфордс”, музикално училище „Любомир Пипков”, Нов симфоничен оркестър, фондация „Карнеги”, община „Оборище” и много частни лица.

През 2003–2004 в резултат на инициативите на неформалния клуб на приятелите на Докторската градина и действията на инициативния комитет, оглавяван от г-н Деян Кавръков, кварталната градинка промени своя облик и се сдоби с нови лампи, пребоядисани пейки, възстановени в оригиналния им автентичен вид беседки, кошчета за боклук, нови дървета и декоративни храсти. Концертите на Нов симфоничен оркестър привлякоха много хора от квартала и целия град.

За да бъде продължена тази инициатива и да се потърси по-голяма ефективност през септември 2004 г. официално се регистрира сдружение "Приятели на Докторската градина". Една от основните цели, поставени пред сдружението бе да стимулира гражданското участие в опазването на културно-историческото наследство на паметника „Докторска градина” и да насърчава доброволно участие и осъществяване на различни граждански инициативи, които да превърнат парка в любимо място за общността.

В резултат вече регистрираното сдружение "Приятели на Докторската градина" продължи да организира благотворителни концерти на открито на Нов симфоничен оркестър и на учениците от национално музикално училище „Любомир Пипков”. Успя да проведе няколко мероприятия за събиране на книги за училищните библиотеки в района, както и да организира една експозиция на открито в градината на студентите от Националната художествена академия. Продължена бе традицията и за честване на Деня на детето на 1 юни и честването на Вси Светии – Хелуин, в които редовно участие вземаха много деца от квартала и столицата.

Така, с много желание и ентусиазъм сдружението вече пет години се грижи не само за съхранението на историческото наследство и инфраструктурата в градината, но и провежда гореизброените културни мероприятия за създаването на една уникална атмосфера за всички граждани и посетители на този прекрасен зелен кът от столицата.

Проекти


Можете да подпомогнете дейността на Сдружение "Приятели на Докторската градина"
IBAN  BG02UBBS80021017261920
BIC НА ОББ UBBSBGSF

 


Site managed by uCoz Copyright Friends of Doctors Garden org © 2024