Сряда, 28.02.2024, 23:44
Welcome Guest | RSS
Начало| Градината | Registration | Login
Меню
Login form
Новини
«  Февруари 2024  »
НПВСЧПС
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Търси
Нашите приятели
Зелена Wi-Fi зона

Statistics
Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Приятели на Докторската градина

Докторската градина е парк в София между улиците „Оборище“ и „Шипка“. Намира се на гърба на Народната библиотека Св. Св. Кирил и Методий и в близост до голяма част от столичните исторически и културни паметници и държавните институции.

Названието си паркът получава по името на намиращия се в него паметник на загиналите медици в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., повечето от които са работили в мисията на Руския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, с.Мечка и на Шипка.

Историческа справка

Паметникът е изграден през 1883-1884 г. по проект на руския архитект от чешки произход Антоний Осипович Томишко и италианеца Луиджи Фарабоско. Паметникът има форма на пресечена четиристенна пирамида, която на върха е увенчана с гранитен саркофаг. През 1889 г. по настояване на обществеността освободеният терен около паметника (бивши турски гробища) в размер близо на 20 дка. е бил устроен като градина. Първият план и изграждането на градината са дело на тогавашния общински градинар швейцареца Даниел Неф.

Първата планировка на градината се характеризира с кръгово решение около паметника, който представлява геометричен център на почти квадратния парцел, разделен на четири части от две кръстовидно пресичащи се главни алеи. В умален вид този мотив е повторен поотделно в четирите пространства, при което се получили 16 малки парцела с пейзажно проведени пътеки. Макар и схематично, това решение представлява първият опит у нас една неголяма градина да се планира и изгради в духа на пейзажния англо-китайски стил. По-късно, седем години след създаването на градината, по искане на Висшето училище в София градината била превърната в университетска ботаническа градина, където в продължение на 40 години българските ботаници, лесовъди и паркостроители са изучавали това голямо растително богатство. През този период, от 1900 до 1934, ръководител на обекта и създател на алпинеума е бил българският градинар Христо Михов – първият българин, получил висше образование по паркоустройство в Париж.

Под ръководството на Г. Духтев през 1936 г. градината отново се преустройва за широко обществено ползване. Това налага съответна реконструкция не само на растителността, но и на алейната мрежа със запазване на основната идея, вложена при първоначалната планировка. При нея е извършено само незначително уедряване на пространствата и опростяване на пейзажните алеи, така че от тях да се откриват живописни гледки към разнообразната декоративна дървесна и храстова растителност, която включва вече 13 иглолистни и 52 широколистни вида, над 30 вида храсти, около 20 вида перенни и много летни цветя. Според специалистите по ландшафтна архитектура са налице необходимите предпоставки този обект, който е съхранил за вечни времена спомена за загиналите руски медицински чинове, със своя индивидуален облик, композиционна завършеност и богатство на декоративните видове да бъде картотекиран като един от първите паметници на градинско-парковата култура в България.

Тук е мястото да се направи връзка и да се даде допълнителна информация за един друг обект на зелената ситема, който е в непосредствена близост и дори в единство с Докторската градина. Става дума за градинта пред Националната библитека „Св. Св. Кирил и Методий”. В това число се включва и територията зад самата библиотека, която всъщност е и границата с Докторската градина. За разлика от Докторската градина, поставена в подразделение „Квартални градини”, тази пред библиотеката попада в раздел „Градини със специално предназначение”. Тя е известна още като градината около Княжевския манеж. Понастоящем тя се намира на бул. „Васил Левски” и е ограничена от улиците „Оборище”, „Кракра” и „Шипка”. Създадена е през 1896 г. от главния щалмайстор барон фон Ешенбах и по-късно дооформена от дворцовия градинар Емил Аман. Днес на територията на градината на манежа се намира Националната библиотека, построена през 1945 г. Зелените площи около нея са оформени през 1952 г. в класически стил. Пред представителната сграда се намира паметника на Солунските братя, част от съществуващата растителност е остатък от първоначалната планировка и е на възраст около 100 години, включена сполучливо в новата композиция. Имайки предвид, че на територията на градината се намира сграда с висока културно-историческа стойност, наличието на елементи на мемориалния синтез и непосредствената близост с Докторската градина – една от най-старите и ценни градини, а също така и сполучливото планово-композиционно решение, градината е еталон за оформяне на обществената среда.

Статут на Докторската градина

Към 2004 г. градина „Докторски паметник”, разположена на територията на община Оборище, е публично-общинска собственост и се стопанисва от Столична община, която има договор за поддържане с общинска фирма „Озеленяване” ЕАД. Съгласно декларационно писмо № 4458 от 1988 г., изпратено от Министерство на културата до Столична община, Управление „Зелена система” и до „Озеленяване ЕАД, Докторската градина е декларирана за паметник на градинско-парковото изкуство като попада в групата „Индивидуални паметници”.

Фотоалбум


Можете да подпомогнете дейността на Сдружение "Приятели на Докторската градина"
IBAN  BG02UBBS80021017261920
BIC НА ОББ UBBSBGSF

 


Site managed by uCoz Copyright Friends of Doctors Garden org © 2024